האם כאשר מציינים סוגי קפה מציינים איך להכין קפה או סוגי פולי קפה
במיוחד בשבילכם אוהבי הקפה ננסה ליצור את ההבחנה בין סוגי קפה שונים, זני קפה, ואיך להכין קפה בדרכים הפופולריות
סוגי קפה שאתם נתחיל הם סוגי פולי קפה, מהיכן הם מגיעים כיום וכמובן מקור הקפה שאנו שותים היום.
זהו מאמר ראשון בסדרה שנושאה סוגי קפה אשר אוהביו אינם יכולים בלעדיו ואחרים לאחר שתיתו נשארים ערניים יותר מדי.
על אף אינספור מחקרים מדעיים לא הושגה אחידות דעים ולכן אנו נמנעים מלהביע עמדה או המלצה בנושא שתיית הקפה וגם איך מכינים קפה ונשאיר לכם ליהנות מהמידע עם או בלי כוס קפה כזה או אחר.
מקור הקפה
מאמינים כיום ויש לכך הוכחות רבות, כי מקור הקפה הוא באתיופיה, שם צמח הקפה בטבע.
אז איך האתיופים של אז הכינו קפה ואיך הוא התגלגל מצמח בר למשקה כה פופולרי.
האתיופים הראשונים שהכינו קפה היו אנשי שבט האורומו. על פי האגדה, רועה עיזים בשם קאלדי גילה את צמח הקפה כשהבחין שהעיזים שלו קיבלו אנרגיה לאחר שאכל את הפולים מהצמח.
קאלדי שיתף את ממצאיו עם אב המנזר של המנזר המקומי, שיצר משקה מפולי הקפה.
משקה זה הופץ מאוחר יותר לאזורים אחרים של אתיופיה, וגם לשאר העולם.
כלומר מקור הקפה הוא בצמח בר שעיזים אכלו מפירותיו והרואה אימץ לעצמו את מנהג צריכת פולי הקפה ונזיר הפך אותם למשקה.
משם התפשט הקפה על פני חצי האי ערב, והגיע בסופו של דבר לאירופה במאה ה-17.
מאירופה התפשט הקפה לאמריקה ומחוצה לה.
כיום מגדלים קפה ביותר מ-70 מדינות ברחבי העולם, כולל במקומות הגובלים בים התיכון, כמו מרוקו, אלג'יריה, תוניסיה ולוב, וכן לאורך הים האדום, כמו תימן, אריתריאה ואתיופיה.
קפה גדל גם במדינות רבות אחרות עם אקלים טרופי, כמו גואטמלה, מקסיקו, קולומביה, ברזיל, אינדונזיה ועוד.
מה הסיבה שיש כל כך הרבה סוגי קפה
צריכת הקפה התפשטה כך שבכל מקום יש סוגי קפה שונים הן סוגי פולי קפה שונים והן דרכים שונות להכין קפה.
הסיבה לכך שקפה גדל בכל כך הרבה מדינות נובעת מהפופולריות שלו וגם מהפוטנציאל הנלווה לרווח כלכלי מגידולו.
קפה הוא אחד המשקאות הפופולריים בעולם והוא גדל במדינות רבות בשל הביקוש הרב שלו בכל ארץ והניסיון לגדל אותו בתנאים מקומיים.
קפה הוא גם מקור הכנסה עיקרי עבור מדינות רבות, שכן הייצור שלו דורש כמות גדולה של כוח אדם ומשאבים.
ישנן מדינות רבות שבהן יצוא קפה חלק משמעותי בכלכלת המדינה.
סוגי קפה -סוגי פולי קפה
לפניכם רשימה של מספר זנים של פולי קפה שמם המלא ומקום הגידול שלהם כיום.
- ערביקה (Coffea Arabica) – מרכז ודרום אמריקה, מזרח אפריקה.
- רובוסטה (Coffea Canephora) – מרכז ומערב אפריקה, דרום מזרח אסיה.
- ליבריקה (Coffea Liberica) – מערב ומרכז אפריקה, דרום מזרח אסיה.
- אקסלסה (Coffea Excelsa) – מרכז ומערב אפריקה.
- מייסור (Coffea Mysorensis) – דרום הודו.
- קטימור (Coffea arabica var. Catimor) – מרכז ודרום אמריקה, מזרח אפריקה.
- מרגוגיפי (Coffea arabica var. Maragogype) – מרכז ודרום אמריקה.
- בורבון (Coffea arabica var. Bourbon) – מרכז ודרום אמריקה.
- טיפיקה (Coffea arabica var. Typica) – מרכז ודרום אמריקה.
- קטורה (Coffea arabica var. Caturra) – מרכז ודרום אמריקה
- גיישה (Coffea arabica var. geisha) – מרכז ודרום אמריקה.
- פאסאמארה (Coffea arabica var. Pacamara) – מרכז ודרום אמריקה.
- קוטואי (Coffea arabica var. Catuai) – מרכז ודרום אמריקה.
- קונא (Coffea arabica var. Kona) – הוואי
- גשה (Coffea arabica var. Gesha) – אתיופיה
- טימור היברידי (Coffea arabica x Coffea canephora) – אינדונזיה.
- ג'אווה (Coffea arabica var. java) – אינדונזיה.
אלה הם רק חלק ממגוון סוגי קפה המיוצרים מזני קפה טהור או מעורב אך יש עוד זני פולי קפה רבים נוספים.
סוגי קפה טיפוסיים וטעמיהם
ערביקה: פולי ערביקה הנם בעלי טעם עדין והם מספקים לנו כוס קפה חלק ונעים. הם ידועים בחומציות הגבוהה ובתווי הפירותי שלהם.
רובוסטה: פולי קפה רובוסטה הינם בעלי טעם חזק ומריר, הם עשירים בקפאין ומשמשים לעתים קרובות לאספרסו.
ליבריקה: פולי קפה ליבריקה נדירים יחסית אך הם בעלי טעם חזק ומעושן. הם משמשים לעיתים קרובות בייצור תערובות קפה לתוספת טעמים מיוחדים ומורכבים.
אקסלסה: לפולי קפה האקסלסה יש טעם עדין וגוף בינוני. הם משמשים לעתים קרובות כדי להוסיף מורכבות לתערובות וידועים בתווי האגוזים והשוקולדים שלהם.
קטורה: לפולי קפה קטורה יש טעם מתוק ופירותי, והם מספקים לנו כוס קפה קל. גם הם משמשים לעתים קרובות בתערובות אספרסו.
בורבון: פולי בורבון הם בעלי טעם מתוק ואגוזי ומהם ניתן להכין כוס קפה מלא. הם משמשים לעיתים קרובות באספרסו וגם בקפה מעורב.
טיפיקה: לפולי קפה טיפיקה יש טעם מתוק ורך ולכן מהם תקבלו כוס קפה מאוזנת היטב. גם הם משמשים לעיתים קרובות באספרסו וגם בקפה מעורב.
מרגוגיפה – Maragogype: לפולי מרגוגיפה יש טעם שוקולדי, מהם תוכלו להכין כוס קפה מלאה. הם משמשים לעתים קרובות בתערובות כדי להוסיף מורכבות.
גיישה: לפולי קפה גיישה יש טעם עז ופרחוני ווהם יאפשרו לכם להכין כוס קפה עדינה. הם משמשים לעתים קרובות בקפה לא מעורב מזן קפה יחיד.
קוטואי – Catuai: לפולי קפה קוטואי יש טעם עדין המספק לכם כוס קפה מאוזן. הם משמשים לעיתים קרובות באספרסו וגם בקפה מעורב.