רגע לפני הקפה… מה ההשפעות שיש לשתיית קפה, האם זה ממכר, האם קפה בריא, כמה כדאי לשתות?
כמספר חובבי הקפה כך הדעות לגבי איך מכינים קפה שחור, הפוך, קר חם וכו' ננסה להסביר גם ללא מקצוענים איך להכין קפה
איך מכינים כל סוג קפה היא שאלה של גיאוגרפיה ודמוגרפיה וגם מבלי להיכנס לעומק תת תרבויות הכנת הקפה השונות, ניתן למצוא מספר גרסאות בסיסיות להכנת סוגי קפה שונים.
כיום מקובלות מספר מצומצם של גרסאות העונות על איך מכינים קפה שחור, איך מכינים אספרסו, איך מכינים קפה הפוך, איך מכינים קפה במקינטה או איך מכינים קפה פרקולטור וכו'.
לא תמיד יהיו התשובות זהות בכל מקום ולכן אנו ננסה לתת מענה כללי אך משותף לגישות השונות לגבי איך מכינים קפה על סוגיו השונים.
לקריאה על איך מכינים קפה על סוגיו השונים?
לפני שנכין קפה נשאל האם קפה בריא?
מה יכולות להיות ההשפעות של שתיית קפה מעבר לאמונה כי שתיית קפה מעוררת ומסייעת להתרכז.
האם קפה בריא אך יחד עם זאת ממכר מה תופעות הלוואי קצרות הטווח וארוכות הטווח וגם כמה קפה כדאי לשתות ומתי לפי הדעות השונות?
התשובה על האם קפה בריא היא מורכבת ולא חד משמעית, לקפה יש השפעות חיוביות ושליליות כאחד.
למה קפה בריא
צריכה מתונה של קפה (עד 3-4 כוסות ליום) יכולה להיות בעלת יתרונות בריאותיים כמו הפחתת הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2, מחלת פרקינסון, מחלת כבד ואף סוגים מסוימים של סרטן (לפי דעתם של רבים).
בנוסף קפה כידוע יכול גם לשפר את הערנות, המיקוד והריכוז, כמו גם לספק נוגדי חמצון.
למה קפה יכול להיות ממש לא בריא
קפה יכול להיות לא בריא מסיבות שונות. קפה יכול להכיל רמות גבוהות מדי של קפאין, מה שעלול לגרום לנדודי שינה אי שקט ועצבנות ואפילו לעורר מצבי חרדה.
שתיית קפה מרובה עלולה גם להוביל להתייבשות ועלולה להעלות את לחץ הדם ורמות הכולסטרול.
בנוסף, במקומות רבים בהם הקפה הוא המשקה הפופולרי נוהגים לשתות קפה המכיל כמויות גדולות של סוכר ושומן חלב, מה שעלול להוביל לעלייה במשקל ולגרור בעיות בריאותיות אחרות.
האם קפה ממכר?
קפאין, המרכיב העיקרי בקפה, עלול להיות ממכר.
כדי להפחית את הסיכון לפתח תלות והתמכרות פיזית, עדיף להגביל את צריכת הקפה ללא יותר מארבע כוסות קפה ביום.
הקפה עצמו אינו נחשב לחומר ממכר ולכן הוא נמכר וזמין לכל סוגי האוכלוסיה ללא כל מגבלה או אזהרה.
עם זאת, אנשים מסוימים עשויים לפתח הרגל של שתיית קפה ולהתקשות להפחית את צריכתם.
כדי להיפטר מהרגל שתיית קפה מופרזת, מומלץ להפחית את כמות הקפה הנצרכת בהדרגה ולהחליף אותו במשקאות אחרים כמו תה צמחים, מים ומיצים.
בנוסף, חשוב להיות מודעים וערים לקיומן של השפעות פיזיות ונפשיות של קפה ולנסות להימנע משתייתו כאשר מרגישים חרדה, לחץ (סטרס) ועייפות או לאות.
איך מכינים קפה על סוגיו השונים?
לפניכם כאמור רק רשימה חלקית של סוגי קפה מאיפה הם מגיעים אלינו ואיך מכינים קפה מסוג זה אך זאת היא רק דוגמה מינימליסטית.
בהמשך תוכלו לקרוא בפירוט יתר על איך מכינים קפה שחור, איך מכינים אספרסו, איך מכינים הפוך, קפה במקינטה או קפה פרקולטור וכו'.
איך מכינים קפה אמריקנו
מוצאו של קפה אמריקנו הוא דווקא איטליה.
ההכנה: קפה אמריקנו עשוי בעזרת שתי מנות אספרסו שלהם מוסיפים מים חמים בכוס גדולה.
איך מכינים קפה קפוצ'ינו
מקורו של קפה קפוצ'ינו גם הוא איטליה.
הכנה: קפוצ'ינו אופייני עשוי מחלק אחד של קפה אספרסו, חלק אחד חלב מחומם באדים וחלק אחד מקצף של חלב.
איך להכין קפה לאטה?
גם קפה לאטה מגיע מאיטליה
הכנה: קפה לאטה מכינים עם מנה (שוט) אחת של אספרסו ושני חלקים של חלב מחומם באדים.
איך מכינים קפה מקיאטו?
קפה מקיאטו גם הוא מאיטליה.
הכנה: קפה מקיאטו מכינים עם מנה אחת של אספרסו בתוספת כמות קטנה של חלב מוקצף.
איך להכין קפה מוקה?
קפה מוקה מגיע מאיטליה.
הכנה: עשוי עם מנה אחת של אספרסו, סירופ שוקולד וחלב מאודה בכוס גדולה.
איך מכינים קפה אספרסו?
מקורו באיטליה 1884.
הכנה: עשוי מפולי קפה טחונים עדינים שדרכם עוברים אדי מים חמים במכונה ייעודית.
איך מכינים קפה קולד ברו – Cold Brew?
מקורו של הקפה בארה"ב.
הכנה: תהליך ההכנה הוא ארוך, על ידי השרייה של קפה טחון גס במים קרים למשך 12-24 שעות.
איך מכינים אייריש קופי?
אייריש קופי מקורו באירלנד;
הכנה: אייריש קופי מכינים עם קפה חם, וויסקי אירי וסוכר חום, בתוספת קצפת.
איך מכינים קפה או לה – Cafe Au Lait.
קפה או לה – Cafe Au Lait מגיע מצרפת;
הכנה: דומה מאוד לקפוצ'ינו, מכינים מחלק אחד אספרסו וחלק אחד חלב מחומם.
איך להכין קפה טורקי?
קפה טורקי במקור מגיע מטורקיה אך כיום בישראל השם קפה טורקי הוא שם לכל סוגי הקפה השחור.
הכנה: קפה טורקי מכינים בשני אופנים, בבישול או חליטה (קפה בוץ).
קפה טורקי מבושל מכינים על ידי הרתחת קפה טחון ומים בסיר, ולאחר מכן מגישים מוזגים לכוס ללא סינון עם שרידי אבקת הקפה.
קפה בוץ אנחנו מכינים בעזרת אותו קפה שכפית או יותר ממנו מכניסים לכוס ועליו חולטים מים רותחים.
איך מכינים קפה אתיופי?
מקור הקפה הוא באתיופיה ולכן הרחבנו קצת יותר בתשובה על איך מכינים קפה אתיופי אך גם כאן סביר להניח כי בכל אזור באתיופיה מכינים את הקפה באופן מסורתי קצת שונה.
יש להדגיש כי את פולי קפה אתיופי תמיד קולים וטוחנים רגע לפני הכנת הקפה.
טקס הכנת הקפה האתיופי המסורתי כולל את הכנת הפולים שטיפתם קלייתם וטחינה ידנית לפני הבישול עצמו של הקפה.
זהו טקס בעל משמעות מסורתית חשובה ללא קשר מהיכן באתיופיה הגיעו המארחים לקפה.
יש תמיד ויכוח האם יש להרתיח את הקפה ו/או לתת לו רק לעלות ולא ממש לרתוח.
- התחל במילוי הגֶ'בֶּנָה שלך (קנקן קפה אתיופי מסורתי) במים קרים כשלושת רבעי הדרך.
- מניחים את הגֶ'בֶּנָה על הכיריים על אש בינונית ומביאים את המים לרתיחה.
- לאחר שהמים רותחים, מסירים את הג'בנה מהאש ומוסיפים למים הרותחים שתי כפות גדושות של קפה אתיופי טחון טרי.
- מערבבים את התערובת כמה פעמים ומחזירים את הגֶ'בֶּנָה לאש.
- נותנים לתערובת לרתוח במשך שתיים-שלוש דקות.
- לאחר שהתערובת רותחת במשך שתיים-שלוש דקות, מסירים את הג'בנה מהאש ומניחים על משטח עמיד בחום.
- מניחים לקפה להתייצב במשך שתיים-שלוש דקות.
- לאחר שהקפה התייצב, הוא מוכן להגשה.
- מוזגים את הקפה לכוסות קטנות, משאירים את משקעי הקפה בתחתית הגֶ'בֶּנָה.