בחברה הישראלית יש אין סוף גרסאות על איך להכין קפה שחור "אמיתי"
לאוהב קפה בכל עדה ומגזר ישנה תשובה ייחודית לו על איך מכינים קפה שחור גם בעידן מכונות האספרסו הביתיות
איך מכינים קפה שחור הוא נושא שיכול לעורר מחלוקות על אף שעצם התהליך המסורתי של הכנת קפה שחור הוא אירוע חברתי מובהק.
המחלוקות על איך מכינים קפה שחור יכולות להתעורר בכל שלב ושלב בתהליך ועל אף שהתהליך הוא פשוט לכאורה והשלבים שלו מועטים.
איך להכין קפה שחור טורקי
איך להכין קפה שחור בוץ
ויכוח חברי על איך להכין קפה שחור
יש מקרים בהם גם אם רק שני חברים יושבים ומכינים ביחד קפה שחור רק לעצמם מתישהו באחד הרגעים במהלך שבין הרעיון לשתות קפה לשלב שהסתיימה שתייתו אחד מהם ינסה להעיר, להתייחס לשאלה איך מכינים קפה שחור אמיתי.
אנחנו במאמר זה על איך מכינים קפה שחור אמיתי לא נביע עמדה לגבי הדרך האמיתית להכין קפה שחור ורק נציג לכם מספר אפשרויות.
כמו כן ראוי לציין כי יש מבחר סוגי קפה שחור ארוזים להכנת קפה שחור ורבים נוטספים בוחרים להשתמש בתערובות אישיות.
כניסתן של מכונות אספרסו ביתיות הנגישה לכל בית סוגי קפה רבים נוספים המבוססים על אספרסו ואשר בעבר היו מוגשים רק בבתי קפה ומסעדות.
נקודות עליהם מרבים להתווכח כאשר עולה השאלה איך מכינים קפה שחור
לפני שנכנס לשאלה איך להכין קפה שחור כדאי להזכיר לעצמנו חלק מנקודות המחלוקת בתהליך לפני שנטעם את הקפה ונחוש או לא טעם לוואי של שרוף לקפה.
נזכיר כי נקודות אלה יכולות להיות לעיתים סלע מחלוקת עליו ימשיכו להתווכח לעיתים במשך כל זמן הכנת שלושת כוסות הקפה ולעיתים גם בתקופת חיים שלמה…
- מתי להכניס את הקפה השחור למים?
האם להכניס את הקפה למים כשהם קרים, כשהם רותחים או להוריד את הפינג'אן אחרי רתיחה ורק אז להכניס את הקפה. - מתי להכניס סוכר לקפה?
האם להכניס את הסוכר יחד עם הקפה, להכניס לפני הקפה או להכניס אחרי הקפה והאם בכלל אפשר להכין קפה שחור אמיתי בלי סוכר כלל? - האם להרתיח את הקפה וכמה פעמים?
כששואלים איך מכינים קפה שחור מגיעה מתישהו השאלה כמה פעמים להרתיח את הקפה והאם בכלל צריך לתת לו לרתוח. - האם מספיק לתת לקפה לעלות ולהוריד אותו מהאש לפני שהוא גולש ורותח?
יש הנוהגים רק לתת לקפה לעלות בסיר ולהורידו מהאש לפני הרתיחה ויש אחרים אשר משאירים אותו ממש לרתוח. - מתי למזוג את הקפה?
מתי הכי טוב למזוג את הקפה מיד אחרי שהורדנו אותו מהאש ואז יהיה לאורחים קפה חם עם קצת קצף בכל כוס שיש צורך להמתין לשקיעתו או שנמתין לפני המזיגה קצת עד לשקיעת הקפה בפינג'אן.
לכאורה לא נקודות רבות למחלוקת אך כמובן שכמו בנושאים רבים אחרים בעיקר כאשר הגברים מכינים את הקפה תמיד יש מקום לדיון או ויכוח נוקב בשאלה המשמעותית איך מכינים קפה שחור אמיתי בדיוק…
באילו סוגי פולי קפה משתמשים להכנת קפה שחור?
גם כאן יכול להתעורר וויכוח כי כאשר שואלים איך מכינים קפה שחור יש להבחין בין דרך הכנה לבין סוג פולי הקפה שממנו הוכן הקפה.
בנוסף אם שואלים איך להכין קפה שחור ראוי לזכור כי הקליה של פולי הקפה גם היא משמעותית ובמקומות מסויימים מסורת הקלייה עוברת מדורי דורות.
גם תערובת הזנים של פולי הקפה יכולה להשתנות בין בית קלייה אחד לאחר וכן רבים מעדיפים לבחור את תערובת הפולים האהובה עליהם.
סוגי פולי קפה המשמשים לפי ארצות אזורים ואוכלוסיות
לפניכם רק דוגמא לפולי הקפה המשמשים להכנת קפה שחור באזורים שונים בעולם בהם בישול קפה שחור הוא חלק בלתי נפרד ממסורת היומיום וכן תרבות האירוח.
טורקיה – פולי הקפה הפופולריים יותר בשימוש הם ערביקה, רובוסטה וליבריקה.
ישראל – פולי הקפה הפופולריים יותר בשימוש הם ערביקה, רובוסטה ואקסלסה.
הבדואים – פולי הקפה הפופולריים יותר בשימוש הם ערביקה, רובוסטה וליבריקה.
אתיופיה – פולי הקפה הפופולריים יותר בשימוש הם ערביקה, רובוסטה וירושה.
ערב – פולי הקפה הפופולריים יותר בשימוש הם ערביקה, רובוסטה ואקסלסה.
הודו – פולי הקפה הפופולריים יותר בשימוש הם ערביקה, רובוסטה וליבריקה.
תימן – פולי הקפה הפופולריים יותר בשימוש הם ערביקה, רובוסטה וירושה.
נדגיש כי אלו רק הזנים הפופולריים ביותר וכל עם עדה ומגזר אוכלוסייה מתאפיין לעיתים בבחירת תערובת זנים שונה.
כמו כן ראוי לציין כי מרכיבי התערובת עצמה משתנים וכן אופי ואופן הקלייה של הקפה.
מה מידת הטחינה של הקפה ואיך מכינים קפה שחור טורקי הפופולרי בישראל
לפניכם דוגמה לאופן ההכנה של קפה שחור אך מובן כי דוגמא זאת לא תמנע את המשך הדיון והוויכוח על איך מכינים קפה שחור באמת…
להכנת מרבית סוגי הקפה השחור משתמשים בטחינה דקה מאוד שמאפשרת מיצוי מירבי של הקפה בעת הבישול או החליטה (קפה בוץ).
כאשר הטחינה לא מספיק דקה ניתן לבשל את הקפב אך הוא לא מתאים להכנת קפה בוץ.
איך להכין קפה שחור בוץ
חובבי הקפה השחור נוהגים לשתות בחיי היומיום קפה בוץ כאשר אין זמן או רצון לעמוד או לשבת ולבשל קפה.
קפה בוץ מוכן באותו אופן שבו מכינים קפה נמס כאשר מכניסים לכוס כמות אבקת קפה שחור לפי הטעם ועל הקפה מוסיפים מים רותחים.
גם בשאלה איך מכינים קפה שחור בוץ יכול להתעורר ויכוח על מספר נושאים.
מתי להוסיף סוכר? לפני או אחרי הוספת המים? לבחוש את הקפה או לחכות ולתת לו לשקוע? וכמובן תמיד יהיה ויכוח על סוג הקפה המומלץ…
נראה כי גם בעידן האספרסו ומכונות הקפה כאשר רבים מעדיפים ביומיום לשתות קפה ממכונה ביתית או מכונת אספרסו בבית קפה.
התמודדות עם השאלה איך מכינים קפה שחור בוץ עלולה לגרור תגובות רגשיות בעוצמה גבוהה בגלל גירוי השורשים של מסורת הכנת הקפה.
איך להכין קפה שחור טורקי
קפה טורקי עשוי מפולי קפה טחונים דק, בדרך כלל קליה כהה בינונית.
הוא מבושל עם מים ובדרך כלל מוגש עם מעט סוכר.
נהוג לשתות קפה שחור בכוסות קטנות ובמסורות הבדואית והערבית מותר לשתות 3 כוסות קפה כאשר השלישית מציינת את סיום האירוח.
שלבי הכנה קפה שחור טורקי ללא סוכר:
- מלאו מים לפי מספר הכוסות הרצוי.
- הניחו את הסיר על הכיריים והביאו את המים לרתיחה.
- הוסיפו 2 כפיות קפה טורקי לתוך הסיר לכל כוס מים המיועדים לבישול קפה.
- מערבבים את התערובת ונותנים לה לרתוח מספר דקות.
- ברגע שהתערובת מתחילה להקציף ולעלות, מסירים את הסיר מהאש. (במסורות מסוימות חוזרים על השלב שלוש פעמים).
- יוצקים את הקפה לכוס ומוסיפים סוכר לפי הטעם.