דירה היא נכס כלכלי משמעותי ולרוב חלוקת דירה בגירושין מעלה מחלוקות רבות על אופן חלוקת הדירה או אופן חלוקת המשכנתא שנלקחה כדי לרכוש את הדירה.
עקב כוונת שיתוף, חלוקת רכוש שיוונית, חובת האב במדור לילדים והמגורים המשותפים בנכס, לרוב בית המשפט ירצה לחלק את הדירה בין בני הזוג באופן שיווני. זאת גם כאשר הדירה רשומה על שמו של רק אחד מבני הזוג.
במאמר זה נפרט לכם על האפשרויות העומדות בפניכם.
מאמרים נוספים בנושא:
המאמר אינו מהווה עצה משפטית, ולכל עצה או הליך יש לפנות לעורך דין מתאים באזורכם.
לדוגמה אם אתם מתגוררים בחיפה, והדירה שלכם בחיפה, יש לפנות לעורך דין גירושין בחיפה.
דעתו של בית המשפט על חלוקת דירה בגירושין
מפסק דין של בית המשפט העליון בהלין רע"א 8672/00 אבו רומי נ' אבו רומי נקבע כי:
"דירת המגורים היא נכס הקשור באופן ישיר לנישואיהם של בני הזוג. הזכויות בו משפיעות באופן הדוק על רווחת המשפחה כולה, בני הזוג כמו גם ילדיהם. דירת המגורים המשפחתית היא, על-פי-רוב, חלק משמעותי מרכושם של בני הזוג. היא המקום בו מתממשים חיי הנישואין. היא תעמוד בלב סכסוך גירושין אם יפרוץ. אכן דירת המגורים היא נכס משפחתי מובהק, לעתים הנכס המשמעותי ביותר של בני הזוג ולעתים אף היחידי".
אנחנו יכולים לראות מהחלטת בית המשפט העליון כי בעיניו דירת המגורים המשפחתית שייכת לשני בני הזוג באופן שווה, ובהוכחת כוונת שיתוף – בני הזוג יתחלקו ביניהם בזכויות הדירה.
עם זאת כמובן שכל מקרה לגופו.
בית המשפט מחליט בכל הליך גירושין באופן פרטני ובהתאם למצב בו נמצאים בני הזוג.
חלוקת הדירה עם הסכם טרום נישואין
כאשר קיים הסכם טרום נישואין, בית המשפט לרוב מכבד את ההסכם כלשונו. אך במקרים פרטניים ובמקרים שאינם מפורטים בהסכם – בית המשפט יכריע כל מקרה לגופו.
חלוקת הדירה כאשר יש הסכמה בין בני הזוג
החלוקה הרבה יותר פשוטה, והמחלוקות הרבה פחות אינטנסיביות כאשר יש הסכמה בין בני הזוג.
במקרים של הסכמה ניתן ללכת בכמה דרכים.
העברת הדירה לאחד מבני הזוג (ברכישה או במתנה) או מכירת הדירה לצד שלישי וחלוקה בשווי הדירה.
העברה לאחד מבני הזוג
כאשר את האופציה הראשונה ניתן לבצע על ידי רכישה של זכויות הדירה מבן הזוג השני או העברה במתנה של זכויות הדירה לבן הזוג. לרוב לבן הזוג בעל המשמורת המרכזית על הילדים, במרבית המקרים – האישה.
להעברת הדירה לבעלות האישה יש מספר יתרונות.
אב הילדים מחוייב לספק לילדיו קורת גג. לכן העברת הדירה לבעלות האישה תלווה עם הפחתת סכום המדור מתשלומי המזונות. בנוסף להגברת יציבות הילדים בתקופה לא יציבה שכזו.
נציין כי גירושין היא תקופה קשה על כל הצדדים, ועל הילדים על אחת כמה וכמה. לכן גורם היציבות הוא גורם חשוב. ומאפשר לילדים לשמור על נורמליות (חוגים, חברים, מורים) בתקופה שאינה נורמלית להם כלל.
עוד נציין כי קיימת אפשרות להעביר את זכויות הדירה לבן הזוג השני במתנה עם תנאי.
לדוגמא אם נתבע סכום מזונות גדול יותר בהמשך – המתנה תבוטל.
מכירת הדירה לצד שלישי
חלוקת דירה בגירושין על ידי מכירה לצד שלישי היא לרוב הבחירה הקלה ביותר.
במיוחד במקרים של מחלוקת על אופן חלוקת הדירה, והיותה תזכורת מתמדת לחיי הנישואין שהתפרקו.
נציין כי בית המשפט נותן לבני הזוג זכות ראשונים על הדירה, לכן לפני מכירה לצד שלישי תוצע הדירה לרכישה של אחד מבני הזוג. לדוגמא, בדירה ששוויה הוא 2 מליון שקל, בן הזוג המעוניין בדירה יוכל לרכוש את זכויות הדירה של בן הזוג השני במליון שקל.
שימו לב ❣️ פרעון המשכנתא קודם למכירת הדירה וחלוקת השווי. לכן בטרם חלוקת שווי הדירה בין בני הזוג, יתבצע פרעון המשכנתא מהבנק.
מקרה כזה מאפשר יתרון כלכלי גדול לשני הצדדים, במיוחד במקרים בו מכירת הדירה מאפשרת רכישת דירה נפרדת לכל אחד מבני הזוג.
במקרים בהם אין אפשרות לרכוש דירה לכל אחד מבני הזוג בנפרד, הבעל יחוייב בהשתתפות בתשלום שכר הדירה, או תשלומי המשכנתא (זאת מתוקף חובתו לשאת במדורם של הילדים).
מכירת דירה עתידית
כדי לאפשר תקופת חסד, ניתן לקבוע כי הדירה תמכר בעתיד. כך האישה והילדים יוכלו לגור בדירה לתקופה שנקבעה מראש ורק לאחר מכן תמכר. דבר זה יאפשר על שמירת היציבות לילדים בתקופה זו.
בנוסף, במקרה כזה ניתן לקבוע בבית המשפט תאריך מכירה מחייב.
כך גם אם אחד מבני הזוג מסרבים, מלאכת המכירה תועבר לכונס נכסים.
חלוקת דירה בגירושין כאשר אין הסכמה בין בני הזוג
כאשר אין הסכמה בין בני הזוג, המקרה סבוך יותר והמחלוקת תופנה לבית משפט.
נציין כי גם פה כמובן שכל מקרה הוא לגופו.
חלוקת דירה כזו היא נושא סבוך מאוד. במיוחד במקרים בהם לדוגמא הייתה בעלות על הדירה עוד בטרם הנישואין, הדירה ניתנה כמתנה מאחד ההורים, או בירושה לאחד מבני הזוג וכד'.
נציין כי לרוב, כאשר אחד מבני הזוג מעוניין למכור את הדירה והשני מסרב – בית המשפט לא יאפשר למכור את הדירה, ויש להגיש תביעה לפירוק שיתוף.
מה אם הדירה אינה בבעלות שני בני הזוג ביחד
כאשר קיים הסכם טרום נישואין לבני הזוג, לרוב החלוקה תתבצע בהתאם להסכם.
אך כאשר הדירה נמצאת בבעלות של רק אחד מבני הזוג, רשומה על קרוב של אחד מבני הזוג, או ניתנה במתנה או בירושה – מתחלק המצב ל-2.
מקרה בו הדירה היוותה מקום מגורים משותף, או במקרה בה היא מקור הכנסה עיקרי למשפחה.
מקום מגורים משותף
נדרש מבן הזוג השני להמציא מסמכים המוכיחים חזקה משותפת בנכס. כלומר הדירה היוותה מקום מגורים משותף לשני בני הזוג.
כך בן הזוג יכול לתבוע את חלקו השווה בדירה לפי השקעה ומאמצים בתחזוקת הדירה, טיפוחה, ומימון הוצאות משותפות בה כמו חשמל, מים או ארנונה.
הכנסה עיקרית למשפחה
במקרה בו הדירה לא הייתה מקום מגורים משותף בין בני הזוג, נדרש להוכיח כי הנכס שימש כמקור הכנסה עיקרי למשפחה בזמן השותפות של בני הזוג.
גם במקרה כזה יכול בן הזוג לתבוע את חלקו בדירה על בסיס השקעתו בהשבחת, תחזוקת או טיפוח הנכס למכירה או להשכרה.
חלוקת דירה שניתנה במתנה או בירושה
כאשר מתבצעת חלוקה של דירה בהליך גירושין שאינה בבעלות שני בני הזוג, לדוגמא דירה שניתנה בירושה לאחד מבני הזוג, או רשומה על שם אחד מקרובי בן הזוג (כגון אחים, הורים וכד') – ההליך יותר סבוך.
ניתן להוכיח כי הדירה רשומה על שם הקרוב על מנת לזכות בהטבת מס כזו או אחרת, או להוכיח כוונת שיתוף, אך כל מקרה לגופו ומומלץ להתייעץ עם עורך דין.
ובנימה אישית
הליך הגירושין הוא הליך רגשי קשה מאוד, ואין בו מנצחים.
נסו להתמודד עם הרגשות הנובעים בתהליך בדרך שאינה תפגע לטווח ארוך בסובבים אתכם.
הפגיעה המדוברת אינה רק פגיעה בבן הזוג, בכבודו או בממונו, הפגישה חולשת לכל תחום ומגיעה גם לילדים, ליחס של הילדים להורים ואפילו אליכם באופן אישי.
נציין כי בכל מקרה בו העול קשה מנשוא, ישנם ארגונים ועמותות המסייעים לגברים ולנשים בהליך הקשה.
ארגונים לגברים כמו לצדכם, אח לגבר (זכויות הגבר במשפחה) או לנשים כמו עמותת גרנית, באשר תלכי וכד' פועלים מתחושת שליחות וישמחו לסייע בכל נושא. אין בושה בלבקש עזרה.
אנו מאחלים לכם הליך גירושין פשוט, קל ומהיר. ומקווים שהמאמר עשה לכם קצת סדר בדברים.
*יובהר כי האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד. אין בשימוש באתר כדי ליצור יחסי עו“ד – לקוח.
ההסתמכות על תוכן האתר הינה באחריות המשתמש בלבד.
לתגובות, שאלות, הערות, הארות או תיקונים – פנו להנהלת האתר.