ההפתעות ממשיכות גם כאשר המסתוריות נעלמת
פיברומיאלגיה – גלי סערות של סימפטומים מבלבלים מתסמונת רב מערכתית מורכבת
מחשבות על תסמונת פיברומיאלגיה סטרס התמודדות יומיומית גם לפני האבחון וגם לאחריו. האם האבחון יכול להביא להכחדת תופעות הלוואי, האם סטרס עצמו יכול לעורר תופעות לוואי? והאם תופעות של תת פעילות בלוטת התריס יכולות להיות מטופלת בעזרת נטורופתיה?
כותב המאמר הינו מומחה בכתיבת תוכן באינטרנט בלבד, אינו רופא אינו מטפל ואינו בעל דיפלומה ברפואה, חשוב לדעת, כי במידע הכתוב במאמר, עשוי ליפול טעויות, ט.ל.ח. אי לכך,צוות "Walking", לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא, לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר בפרט או באתר בכלל.
לקריאה נוספת:
הסטרס כחלק בלתי נפרד מהסימפטומים של פיברומיאלגיה
התמודדות עם תסמונת פיברומיאלגיה והסטרס הנלווה לחוויה היומיומית היא אתגר שיש החולקים על היכולת להצליח בו. בעיקר משתי סיבות עיקריות. ראשית הקושי לאבחן את הסינדרום ושנית המורכבות ועובדה שעדיין לא קיימת תמימות דעים לגבי גורמי המחלה.
אולם אנו מאמינים שכמו במרבית מקרי התחלואה. גם בתסמונת פיברומיאלגיה אשר מלווה בסטרס ההתמודדות היומיומית כתוצאה לעיתים מסבל בלתי פתור.
כן. גם בתסמונת פיברומיאלגיה יש גורמים מטפלים. המצביעים על קיומם של פתרונות ודרכים שמאפשרות להכחיד את תופעות הלוואי ולחזור לחיי יומיום תקינים ככל האפשר.
בתסמונת פיברומיאלגיה סטרס יכול להתפתח לפני האבחון או אחרי האבחון. אחד המאפיינים הבולטים ביותר של תסמונת פיברומיאלגיה הוא חוסר הוודאות.
אנו יודעים כיום כי חוסר וודאות הוא במקרים רבים גורם סטרס ראשון במעלה. מובן כי כאשר חוסר הוודאות נובע ומקושר למצבו הרפואי של האדם.
כאשר עולות שאלות לגבי תפקודים או יותר נכון אי-תפקודים, של מערכות פיזיולוגיות, עצביות, רגשיות וקוגניטיביות למשל. תופעות שאין להן הסבר מאובחן. חוסר הוודאות גדל והסטרס יכול להרקיע שחקים.
תסמונת פיברומיאלגיה סטרס מצטבר
אחד הסימפטומים הבולטים של פיברומיאלגיה היא אובדן איזונים של מערכות שונות כגון המערכת ההורמונלית אך גם אובדן איזונים בתפקודים המורכבים אשר משותפים למערכות השונות.
יש הרואים בתסמונת פיברומיאלגיה מצב של אובדן איזונים רב מערכתי. יש המתייחסים לתסמונת פיברומיאלגיה כמחלה אוטואימונית.
בכל מקרה תהליכי האבחון וגם תהליכי ההחמרה של מחלה זו רצופים בחוסר וודאות ומעוררים הצטברות סטרס שרק הולך וגובר עם הזמן.
מאפיינים נוספים שיכולים להיות גורמי סטרס בתהליך האבחון והמחלה
מחלת הפיברומיאלגיה מאגדת בתוכה אינסוף סימפטומים, מצבי תחלואה גלויים, מצבי תחלואה נסתרים ופוטנציאל לשיבושים תפקודיים רב מערכתיים.
תהליכי האבחון מורכבים ועדיין כוללים אלמנטים של אלימינציה. לצד בדיקות מקיפות אשר מקובלות בתחום התמחותו של הרופא המטפל אליו הגענו בסימפטום בעל העצמה והבולטות הרבה ביותר. לעיתים יגרום הדבר להתמשכות תהליך האבחון והגברת הסטרס.
מחקרים רבים כיום מנסים לאתר גורם מחלה מוגדר. אולם מרבית המחקרים עדיין לא איתרו גורם תחלואה יחיד. על פי רוב נערכים מחקרים מתאמיים המבוססים על נתונים סטיסטיים.
חלקם אכן מזהים ומצביעים על קשרים מתאמיים, לעיתים אף חזקים, בין מאפיינים וסמפטומים שונים לפיברומיאלגיה.
חלק מהתופעות מקובלות כחלק בלתי נפרד מהמחלה ויש אפילו מחקרים שמאששים קיומו של קשר סיבתי ביניהם לפיברומיאלגיה. צריך לזכור כי השאלות אותם שואלים חוקרים שונים נובעות מהדיסצפליה הרפואית המקצועית.
לדוגמא תפקוד לא תקין של המערכת ההורמונלית ובלוטת התריס נתפס כיום כחלק בלתי נפרד מתסמיני המחלה. מאידך חשוב לציין כי לא כל שיבוש בתפקודי המערכת ההורמונלית ותת פעילות בלוטת התריס, מצביע על נוכחות של פיברומיאלגיה.
בנסיון למצוא מאפיינים לחולי פיברומיאלגיה על ידי חוקרי מוח, זוהו התוויות אופייניות לחולי פיברומיאלגיה אצל בוגרים בבדיקות MRI מוח. אולם גם זאת בדוגמא עדיין מצביעים על קשר מתאמי בלבד.
תסמונת פיברומיאלגיה סטרס כגורם המחריף של המחלה
כאמור פיברומיאלגיה הוא סינדרום עם סימפטומים מרובים ומורכבים לא קיימת קביעות בסדר הופעתם ובעצמת השיבוש התפקודי אותו חווה החולה.
מקובל כיום להניח שאנשים הסובלים מתסמונת פיברומיאלגיה לא מחלימים אך ניתן למנוע את סבלם על ידי טיפול בסימפטומים. לדוגמא: מתן משככי כאבים, תרופות הרגעה, תרופות שינה, ומיצבים למערכת העיכול.
אולם אין באמצעים אלה להפחית את רמת הסטרס המצטבר. טיפולים סימפטומטיים אלה אינם מכחידים את תופעות הלוואי ולכן אי הוודאות חי וקיים ולעיתים אף גובר מתוך הציפייה להחלמה.
ראוי לציון כי כיום ישנם מטפלים, בנטורופתיה ורופאים, אשר גישתם הטיפולית היא השפעה והחזרת האיזון של המערכות שיצאו מאיזון. ועל ידי התערבות מקומית הם מצליחים להכחיד באופן כמעט מלא את תופעות הלוואי השליליות.
להפחית סטרס ולאפשר ללוקים בתסמונת פיברומיאלגיה חזרה לתפקוד יומיומי מלא
כותב המאמר הינו מומחה בכתיבת תוכן באינטרנט בלבד, אינו רופא אינו מטפל ואינו בעל דיפלומה ברפואה, חשוב לדעת, כי במידע הכתוב במאמר, עשוי ליפול טעויות, ט.ל.ח. אי לכך,צוות "Walking", לא יהיה אחראי בכל צורה שהיא, לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר בפרט או באתר בכלל.