שבת בבוקר, יום יפה… אמא שותה המון קפה…
ובתנור קובנה חמה, כי אין שבת שיכולה לעבור ללא מנה.
אז מה אצלכם אוכלים בשבת בבוקר? בורקסים, חביתות, ג'חנון קנוי או קובנה קנוייה?
בשנים האחרונות ג'חנון וקובנה הן 2 המנות אשר מככבות בשולחן שבת בבוקר כמעט בכל בית ישראלי, בין אם אתם אשכנזים, מרוקאים, פרסים או כל עדה אחרת.
מי מכם/ן רואה את הפוסטים בפייסבוק בכל שבת בבוקר, "איפה ניתן להשיג עכשיו ג'חנון או קובנה"? זהו פוסט קבוע למי שלא קנה יום לפני או הכין בעצמו.
אז במקום לרוץ בשבת בבוקר לאיזה פיצוציה שמוכרת קובנה, תנו לי לתת לכם מתכון קל וכיפי להכנת קובנה אסלית (שלדעתי היא גם סוג של תרפיה), שתככב אצלכם בכל שבת.
אז בלי יותר מידי דיבורים… בואו נתחיל!
מצרכים:
1 קילו קמח עם שמרים (ניתן לעשות גם מקמח כוסמין או לערבב חצי לבן חצי מלא)
1 כף שמרים
1 כף סוכר
1 כף שטוחה של מלח
2.5 כוסות מים פושרים
½ כוס שמן
אופן ההכנה:
לוקחים קערה גדולה מכניסים את הקמח והשמרים ומערבבים.
מוסיפים את הסוכר, שמן, מלח ומים ומתחילים ללוש טוב טוב במשך כ-5 דקות (אם הבצק יוצא יבש הוסיפו מעט מים והמשיכו ללוש עוד דקה).
כסו את הבצק עם מגבת ותנו לו לנוח עד שהבצק מכפיל את גודלו.
לאחר שהבצק תפח לוקחים קערה קטנה עם שמן ומתחילים לעשות כדורים, כל כדור מעסים עם שמן (שהכנו קודם בקערית קטנה) ומבצעים סוג של קיפול פנימה ומניחים בצד, לאחר שסיימנו את כל הכדורים מכסים שוב במגבת ונותנים לו לנוח עוד 10 דקות.
לאחר המנוחה לוקחים את הכדור מניחים על השיש ומתחילים לפתוח אותו בעדינות מכיוון המרכז החוצה.
הערה – בשלב הזה אתם יכולים לבחור אם לעשות את הקובנה חלבית עם חמאה או פרווה עם שמן או מרגרינה.
במידה ובחרתם חמאה או מרגרינה יש לדאוג שהמוצר מופשר וניתן למריחה.
לאחר הפתיחה מורחים את השמן או חמאה בכמות נדיבה מקפלים את 2 הקצוות כלפי פנימה, מורחים עוד קצת שמן או חמאה ועושים מהבצק לולאה ומכניסים לסיר.
ככה עושים את כל הכדורים, יש להצמיד את הלולאות אחת לשניה בתוך הסיר, במידה ואין יותר מקום עושים סיר נוסף.
לאחר שהסיר מלא מוסיפים עוד כמה קוביות חמאה ונותנים לבצק לתפוח עד קצת (בגובה פחות מחצי גובה הסיר ) כאשר הסיר סגור.
ולבסוף מכניסים לתנור לחום של 180 מעלות לשעתיים. כאשר אתם רואים שהקובנה שחומה מכבים את התנור ונותנים לקובנה להתקרר.
במידה ויצא לכם יותר מסיר אחד ניתן להקפיא לשבוע הבא.
ביום שבת בבוקר שעה לפני הארוחה הכניסו את הסיר של הקובנה לתנור או הניחו על פלטת שבת בחום של 160 מעלות, בזמן הזה היא נעשית קראנצ'ית מבחוץ (שלדעתי זה החלק הטעים ביותר).
צורת הגשה:
להפוך את הסיר כאשר הקובנה מונחת על המכסה, כמובן לא לשכוח את הרסק עגבניות, ביצה קשה, שמנת חמוצה, סלט וסחוג אורגינל שניתן לרכוש רק במכולות של תימנים.
נראה ארוך? האמינו לי שזה בקטנה, רק נראה ארוך.
אז סגרנו את הפינה של שבת בבוקר, המתכון הבא יהיה של ג'חנון למי שאוהב יותר. אז עד אז….בתאבון!